Cilt bakımı, sağlıklı ve ışıltılı bir cilt elde etmenin ve güzelliği arttırmanın anahtarıdır. Uzmanlar eşliğinde yapılan profesyonel cilt bakımının ne olduğunu bilmek, cildinizi en iyi şekilde nasıl koruyacağınızı belirlemenize yardımcı olabilir. Bu yazıda, profesyonel cilt bakımının temeline kadar bilmeniz gereken her şeyi bulabilirsiniz.
Profesyonel Cilt Bakımı Nedir?
Profesyonel cilt bakımı; dermatolog, estetik uzmanı veya cilt bakım uzmanı tarafından gerçekleştirilen, cildin ihtiyacına ve cildin tipine göre profesyonel ekipmanlar ve ürünler kullanılarak derinlemesine ve kişileştirilmiş cilt bakımıdır. Medikal cilt bakımı olarakta adlandırılan bu yöntem; cildi derinlemesine temizlemek, ölü derilerden arındırmak, aşırı yağdan arındırmak, nem dengesini sağlamak ve yeni hücre üretimini arttırmak için etkili bir yöntemdir.
Profesyonel cilt bakımları ihtiyaca göre değişmekle birlikte genellikle şu hizmetleri içerir:
- Cilt Analizi: Profesyonel cilt bakımında ilk olarak uzman; kişinin cilt analizini yaparak cilt tipini, cildin ihtiyaçlarını ve sorunlarını belirler. Bu analiz sonucanda, uygulama işlemleri ve ürünleri için karar verilir, kişiye özel bir bakım planı oluşturulur.
- Buhar Terapi: Cildin daha iyi, kolay ve derinlemesine temizlenebilmesi için buhar terapi yöntemi ile gözenekler açılır. Aynı zamanda buhar terapi cilt yüzeyinin yumuşamasını da sağladığından, ciltte oluşan siyah leke, cilt lekeleri gibi oluşumların sonrasında daha kolay temizlenmesine yardımcı olur.
- Derin Temizlik: Profesyonel cilt bakımında temizleme işlemi, kullanılan cihazlar ve ürünler sayesinde cildin derinlemesine temizlenmesi işlemidir. Bu işlem, gözeneklerdeki kir, yağ, makyaj kalıntıları ve ölü derilerin etkili bir şekilde temizlenmesi adımıdır.
- Kimyasal Peeling: Cildin üst tabakasını narin bir şekilde soyma işlemidir. Bu işlem sonrası daha genç ve pürüzsüz bir cilt ortaya çıkar. Peeling, cilt tonunu eşitlemek, ölü hücrelerden arınmak ve ince çizgileri azaltmak için uygulanan bir işlemdir.
- Mikrodermabrazyon: Cilde basınç uygulayan bir sistem aracılığı ile alüminyum kristallerin uygulanması ve vakumlanması işlemidir. Bu işlem ile hasarlı hücreler cilt yüzeyinden arındırılır ve cildin alt tabakasındaki dokunun yüzeye ulaşması ile cildin yenilenmesini tetiklenir.
- Radyo Frekans ve Tonik: Radyo frekans ve tonik uygulaması ile açılan ve temizlenen gözenekler sıkılaştırılıp, toparlanır. Bu sayede açık gözeneklerin tekrar kir ve yağ toplaması engellenmiş olur.
- Cilt Masajı: Cilt masajı, kan dolaşımını arttırarak cildin daha canlı ve taze görünmesine yardımcı olur. Ciltteki gerilimi azaltır, rahatlama sağlar ve esneklik kazandırır. Masaj ile uyarılan cilt dokusu uygulanan serum, krem ve maskelerin daha iyi emilmesinde de etkili olur.
Profesyonel cilt bakımı için aşamalar genel olarak bu şekilde ilerler. Fakat kişinin cilt durumuna göre profesyonel cilt bakımındaki aşamalara eklemeler veya çıkartmalar yapılabilmektedir.
Kişisel isteğe göre uygulanabilecek yöntemlerde bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak:
- LED Işık Terapileri: LED ışık terapileri, cildin farklı sorunlarını hedef alır. Örneğin kırmızı ışık yaşlanma belirtilerini azaltırken, mavi ışık akne tedavisinde etkilidir. Uygulanacak kişinin sorununa yönelik farklı renk ışıklar ile sorunların giderilmesini amaçlanır.
- Botoks ve Dolgu Uygulamaları: Profesyonel cilt bakımından daha ileri düzey olan estetik işlemlerdir. Botoks, kas hareketlerini geçici olarak dondurarak ince çizgileri azaltırken, dolgu maddeleri yüz hatlarının düzeltilmesini sağlar.
Profesyonel Cilt Bakımı Faydaları Nelerdir?
Profesyonel cilt bakımı, klinik onaylı ürünler ve son teknoloji cihazlar ile işlemler yaptığından dolayı; cilt için detaylı analiz, derinlemesine temizlik, gençleştirici ve canlandırıcı etkileri vardır. Profesyonel cilt bakımının faydaları sıra sıra açıklanacak olursa:
- Ciltteki gözenekleri; yağ, kir, ölü deri ve makyaj gibi kalıntılardan arındırır; derinlemesine temizlik sayesinde cildin nefes almasını sağlar.
- Temizlenen cilt ile gözenekler nefes alır, hücre yenilenmesi sağlanır ve kolajen üretimi gerçekleşir.
- Ciltte kan dolaşımını düzenler ve bu sayede cildin kendini yenilemesine yardımcı olurken, cildin esnekliğini de arttırır.
- Cilt tipine özel olarak seçilen ürünlerle yapılan cilt bakımı, cildin ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve yağların karşılanmasını sağlar ve cildi besler.
- Siyah nokta, beyaz nokta, akne, sivilce, leke ve kırışıklık gibi deri üzerinde yaşanan problemlerin engellenmesine yardımcı olur.
- Ciltte kolajen ve hücre yenilenmesi sağladığı için yaşlanma etkilerini geciktirir. Var olan yaşlanma etkilerinin ise azalmasına olanak sağlar.
- Cildin esnekliğini ve nem dengesini korur; bu sayede daha genç, sağlıklı, ışıltılı bir cilt görünümüne sahip olmaya yardımcı olur.
- Cildi zararlı güneş ışınları, zamanla oluşabilecek kırışıklık, sivilce, lekelere karşı daha güçlü ve dayanıklı bir hale getirmeye yardımcı olur.
Profesyonel Cilt Bakımının Avantajları Nelerdir?
- Kişiye Özel Bakım: Profesyonel cilt bakımı, cildin özel ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş uygulama işlemi sunar. Bakım yapacak uzmanlar, cilt tipinize ve cildinizde olan veya oluşacak sorunları için uygun ürün ve teknikleri kullanır.
- Derinlemesine Temizlik ve Bakım: Evde kişinin kendine yaptığı temizlik ve bakım, profesyonel bakımın sunduğu derinlemesine temizlik ve bakıma kıyasla sınırlı olabilmektedir. Profesyonel ürünler, cihazlar ve teknikler daha etkili sonuçlar sağlayabilmektedir.
- Gelişmiş Teknolojiler: Profesyonel cilt bakımı, evde uygulanabilecek ürün ve yöntemlerden daha gelişmiş teknolojilere ve cihazlara erişim sağlar. Bu nedenle daha hızlı ve etkili sonuçlar elde etmenize olanak tanır.
- Uzman Rehberliği: Cilt bakımı konusunda deneyimli bir uzmanın yönlendirmesi, cilt sorunlarının daha etkili bir şekilde çözülmesine yardımcı olur.
Profesyonel Cilt Bakımına Ne Zaman Başlanmalı?
Profesyonel cilt bakımı, yaşanan cilt sorunlarından kurtulmak veya genel olarak cilt sağlığını iyileştirmek isteyen herkes için uygundur ve istenilen zamanda başlanılabilir. Leke, akne siyah nokta veya ince çizgiler gibi cilt sorunlar varsa; ciltte yaşlanma belirtileri (kırışıklıklar, sarkmalar) görülmeye başladıysa; önemli bir etkinlik öncesi cildin en iyi şekilde görülmesi için profesyonel bir değerlendirme ve bakım profesyonel cilt bakımına başlamanız için iyi bir neden olabilir.
Kimlere Profesyonel Cilt Bakımı Yapılır?
Profesyonel cilt bakımının kesin olarak belirlenen bir zararlı etkisi yoktu. Bu nedenle cilt sağlığını önemseyen, canlı, sağlıklı ve temiz bir cilt görünümü isteyen herkes yaptırabilir.
Profesyonel Cilt Bakımı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Profesyonel cilt bakımı sonrasında cilt hassaslaşır. Bu yüzden güneş ışığında maruz kalınmamalı veya mecburi durumlarda yüksek koruyucu etkili güneş kremleri kullanılmalıdır. İşlem yapıldıktan sonra 1-2 gün kapatıcı, pudra ve fondöten gibi cilt gözeneklerini tıkayacak ürünler kullanılmamalıdır.
Profesyonel Cilt Bakımı Kaç Seans Gerektirir? Bir Seans Ne Kadar Sürer?
Profesyonel cilt bakımı, düzenli olarak yaptırılması gereken bir uygulamadır. Kaç seans gerektirdiği kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bu süreci için doğru kararı ihtiyaçlarınıza göre cilt bakım uzmanınız verebilmektedir. Genellikle tavsiye edilen ayda 1 kez yaptırılmasıdır. Bunun nedeni ise kişinin kendine yaptığı günlük cilt bakımı yeterli olmayabilir. Zamanla biriken toz, kir, makyaj kalıntıları ve ölü deriler ise ciltte deformasyonlara neden olabilir. Bu sebeple düzenli olarak profesyonel cilt bakımı yaptırılması önem taşımaktadır.
Profesyonel cilt bakımı uygulaması yaklaşık 45 dakika ile 1 saat arası sürebilmektedir. Ancak bu ortalamaya göre bir süredir. Kişiye göre işlem yapıldığından dolayı süre değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca kombine işlemler ile bu süre uzayabilmektedir.